Hvenvännen – Staffan Rehnby

Konstrundan_Staffan_Rehnby_2016_Page_1_Image_0002

Staffan Rehnby är född och uppvuxen i Eksjö där han numera även bor efter att ha bott på ett antal andra ställen dessemellan.

Konst har han hållit på med i större delen av sitt liv. Nu är han pensionär och målar på heltid.

En plats som han vistats på åtskilliga gånger under åren som gått är ”sundets pärla” dvs. ön Ven. Ibland blev vistelserna upp till 5 månader långa, ibland lite kortare. Han trivs verkligen på ön.

Staffan Rehnby besökte Ven första gången 1989 och kom sedan tillbaka varje sommar fram till 2008. Besöken gjorde starka avtryck i hans måleri.

Under sina vistelser på Ven träffade Staffan andra konstnärer som han umgicks med och lärde känna. Några blev hans vänner.

Vid ett av hans besök (1996) mötte han konstnären Gustav Rudberg även kallad ”Spanien Gustav”. Deras vänskap kan spåras som influenser i Staffans fortsatta måleri.

Staffan målar mycket Landskap men även i andra stilar ”ombyte förnöjer” är hans paroll.

Gåva till Hvens Hembygdsförening

Staffan har skänkt ett antal tavlor till Hvens Hembygdsgård. Varför denna generositet, kan man fråga sig?

Staffan förklarar - ”Nämndeman Ernst Bengtssons dotter (Boel Bengtsson) övertog Nämndemansgården efter sin far. Hon var den första Venbo som jag lärde känna”.

Boel sålde gården till Hembygdsföreningen och därmed blev den en Hembygdsgård. ”Som tack till Boel och som bidrag till gården skänkte jag ett antal tavlor som föreningen kan sälja och få in pengar till hjälp att klara underhåll och drift av gården”.

”Jag har haft mycket stor glädje av gården med dess omgivningar som motiv i mitt landskapsmåleri”.

Utställningar

Självskriven plats är hemorten Eksjö.
Bland andra platser kan nämnas:

• Ven
  • Gränna
  • Österlen
  • Öland
  • Hultsfred

Staffan har även haft utställningar i Danmark.

Under Vens konstrunda kommer Nämndemansgården även att ha en utställning med några av Staffans verk.